Ortaklığın Giderilmesi Davaları
( İzale- İ Şuyu Davaları) Hakkında


 

İş Hukuku, sanayi gelişmesi ile çoğalan işçi statüsü altında çalışanları, iş ilişkileri ve hayatında korumak amacıyla oluşmuş olan bir hukuk dalıdır. İşçiyi koruma düşüncesinin temelinde bulunan sebepler, önceki dönemlere göre nitelik değiştirmekle beraber, geçerliliğini halen sürdürmeye devam etmektedir.

İş Hukukuna hakim olan ilkelerin başında, “işçinin korunması” ve “işçi lehine yorum” ilkeleri gelmektedir. Yargı sürecinde mevzuatın yeterince açık olmayan bir hükmünün yorumlanması gerekiyorsa, bu hüküm işçinin yararı gözetilerek, işçi lehine karara bağlanır.

İş hukukunun konularını, bu hukuk dalı tarafından düzenlenen iş ilişkilerinin alanları oluşturur. İş hukuku kuralları ile düzenlenen iş ilişkileri, bireysel iş ilişkileri ve toplu iş ilişkileri olmak üzere ikiye ayrılabilir. İşçi ve işveren arasındaki bireysel nitelikteki iş ilişkilerini düzenleyen kurallar, iş hukukunun bireysel (ferdi) iş hukuku olarak adlandırılan dalını oluşturur. İşçiler ve işverenlerin sendikaları, işçi ve işveren sendikaların birbirleri ve devletle olan karşılıklı ilişkileri ile bu ilişkilerden doğan uyuşmazlıkları iş hukukunun toplu iş hukuku olarak ifade edilen bir başka konu alanını oluşturur.