Anlaşmalı Boşanma davaları hakkında
Bilmeniz gerekenler


 

Anlaşmalı Boşanma davası açabilmek için tarafların en az 1 yıl resmi anlamda evli kalmaları gerekmektedir. Yani 1 yıldan az süreli evliliklerde anlaşmalı boşanma davası açılamamaktadır.

Anlaşmalı Boşanma davalarında tarafların evliliğe ait tüm yasal konularda anlaşmalarının yanı sıra öncelikli olarak kendi hür iradeleri ile boşanmak istemeleri gerekmektedir.

Tarafların ortak çocuğu varsa çocuğun velayetinin kimde kalacağı konusunda anlaşmış olmaları lazım. Bu konuda velayet anne veya babada kalabileceği gibi velayet hakkının kullanılması her iki tarafta da kalarak ortak velayet olabilmektedir. Yine taraflar maddi tazminat, manevi tazminat konularında da anlaşma yapmak zorundadır. Ayrıca tarafların birbirlerinden nafaka talep edip etmedikleri de protokol ile karara bağlanmalıdır. Nafakanın hangi tarihte ve ne kadar olacağı her yıl artırılıp artırılmayacağı karışıklığa sebebiyet verilmeyecek şekilde düzenlenmelidir.
Tarafların ziynet eşyalarına, ev eşyalarına ilişkin anlaşmaları da protokolde yer almalıdır. Keza tarafların evlendikleri süreçte edindikleri mallar (araç, gayrimenkul vb.) için de bir anlaşma yapmaları gerekmektedir. Tüm bunlar dahilinde anlaşma protokolü hazırlanıp dava dilekçesiyle birlikte yetkili ve görevli mahkeme sunulduğunda yargılama başlar ve duruşmada her iki tarafın onayı alınır ve bu şekilde dosya karara bağlanır.